Nood aan een babbel, bel of mail ons!  secretariaat@neo-ma.be
BELANRIJK!! Ben je lid en heb je een nieuw adres of e-mail laat het ons weten!

Zondag 24 maart 2024 wandelen met Alpaca's zie activiteiten
Donderdag 28 maart 2024 Life Style (VOLZET!!!)

UZ leuven is gestart met :"Borstkanker-hoogrisico-raaplegingen",meer info www.uzleuven.be/raaplegingen/borstkanker-hoogrisico-raadpleging


Bij een gift van € 40 of meer dient u op de overschrijving uw rijksregisternummer te vermelden. Zonder dit nummer kunnen wij u geen fiscaal attest bezorgen. Dank voor uw begrip.

 

!

 

Welke factoren spelen een rol in uw beslissing?

De belangrijkste raad die we je kunnen geven is … neem de tijd. Ga niet overhaast te werk, denk goed na! Zorg dat al je vragen voor de ingreep beantwoord zijn, vraag desnoods een tweede of derde opinie, of contacteer lotgenoten om ervaringen uit te wisselen. Denk ook na over het financiële aspect van de behandeling, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Uiteraard kan je ook steeds de vereniging contacteren om jou hierin persoonlijk bij te staan en je wegwijs te maken in de massa aan informatie rond borstreconstructies.

Welke factoren spelen een rol in de beslissing?

Hoe sta je tegenover het verlies van een borst? Indien de gedachte je borst te verliezen moeilijk te verwerken is, is een borstsparende operatie misschien een betere keuze voor jou. Voor sommige vrouwen zijn hun borsten onlosmakelijk verbonden aan hun identiteit als vrouw en staat een volledige amputatie gelijk aan het verlies van hun vrouw zijn. Op zich is daar niks mis mee. Niemand kan voor een ander beslissen wat belangrijk is en hoe je leeft, tenzij je daarmee je gezondheid in gevaar brengt. Ook leeftijd of uiterlijk spelen geen rol in de beslissing of je het kan aanvaarden al dan niet een borst te verliezen. Elke vrouw moet dit voor zichzelf uitmaken!
    
Ik wil mooie gelijke borsten. Soms geeft een partiële amputatie een verschil in grootte van de borsten of een vervorming, zodat een reconstructie toch noodzakelijk is om een goed resultaat te bekomen. In die omstandigheden kan een volledige amputatie te preferen zijn, aangezien radiotherapie een latere reconstructie negatief kan beïnvloeden. Een totale mastectomie met reconstructie biedt echter geen garantie voor succes. Bespreek dit vooraf uitvoerig met je chirurg, zodat je achteraf geen spijt krijgt van je beslissing.
    
Hoe veilig voel je je met een partiële amputatie? Als je constant met de angst leeft te hervallen, kan een volledige amputatie een geruster gevoel bezorgen. Er is bovendien een licht verhoogde kans op lokale recidieven bij borstsparende ingrepen, zodat er uiteindelijk toch een totale amputatie dient te gebeuren. Overleg met je behandelende arts en weeg vooraf goed de risico’s af, vooraleer je beslist.
    
Een borstsparende ingreep is minder ingrijpend en herstelt sneller dan een volledige mastectomie. Je hebt ook minder kans op gevoelsstoornissen na de operatie.
    
Houd rekening met een nabehandeling bij partiële amputatie. Reken op 5 à 7 weken radiotherapie met een frekwentie van 5 behandelingen per week.Je zal dus nog een tijdje dagelijks naar het ziekenhuis moeten reizen, wat de nodige logistieke problemen kan veroorzaken. Radiotherapie heeft bovendien ook bijwerkingen die je moet bespreken met je arts alvorens te beslissen. Bij sommige patiënten is zelfs na een totale amputatie nog een bestralingskuur noodzakelijk.
    
Het gebeurt dat er na een initiële borstsparende ingreep alsnog een totale amputatie nodig is, omdat na anatoom-pathologisch onderzoek blijkt dat de snijranden van het verwijderde deel niet vrij zijn van kankercellen en de tumor niet volledig is verwijderd.

Onze sponsors