Nood aan een babbel, bel of mail ons!  secretariaat@neo-ma.be
BELANRIJK!! Ben je lid en heb je een nieuw adres of e-mail laat het ons weten!

Woensdag 15 mei 2024 'Van Borstkanker naar Anker van Kracht'
Woensdag 22 mei 2024 samen naar de film

UZ leuven is gestart met :"Borstkanker-hoogrisico-raaplegingen",meer info www.uzleuven.be/raaplegingen/borstkanker-hoogrisico-raadpleging


Bij een gift van € 40 of meer dient u op de overschrijving uw rijksregisternummer te vermelden. Zonder dit nummer kunnen wij u geen fiscaal attest bezorgen. Dank voor uw begrip.

 

!

 

Bestralingen radiotherapie en reconstructie


Radiotherapie kan deel uitmaken van uw behandeling.


Bij het bestralen van de borststreek, worden de kankercellen beschadigd en veranderd, om hun groei te voorkomen.


Helaas heeft radiotherapie ook een negatief effect op normale cellen en kan men niet voorkomen dat deze mee worden beschadigd.


Bestraling blokkeert de bloedtoevoer naar de weefsels op een microscopisch niveau. Er worden dus minder bouwstoffen en zuurstof aangevoerd naar de behandelde zone. Dit resulteert in een aanzienlijk groter risico op complicaties na chirurgie en een moeilijker herstel.


De risico’s van radiotherapie zijn: infecties, fistelvorming, tragere genezing, wondbreuk en necrose (afsterven van het weefsel). Bij een borstreconstructie met implantaten na een bestraling kunnen extra problemen zoals extrusie (het dunner worden van de huid met uitpuiling van het implantaat) en capsulaire contractuur (kapselvorming, door littekenvorming verharden van het borstweefsel met vormveranderingen en mogelijke pijn als gevolg) optreden.


Een correcte timing en  aanpak van jouw borstreconstructie, is belangrijk om jou het beste esthetische resultaat te kunnen garanderen, en moet met het ganse borstteam van behandelende artsen vooraf uitvoerig worden besproken.


Onmiddelijke reconstructie en bestralingen


Bestralingstherapie zal bepalen of een patiënt een goede kandidaat voor onmiddellijke borstreconstructie is.. Een patiënt die 1-3 positieve lymfeklieren en een grote tumor heeft kan ook bestralingstherapie na borstamputatie nodig hebben. Bij deze patiënten is een onmiddellijke borstreconstructie niet ideaal vanwege de nadelige gevolgen van de radiotherapie op de gereconstrueerde borst.


Het is niet altijd mogelijk om te voorspellen of bestraling al dan niet noodzakelijk is voordat de mastectomie voltooid is en de resultaten van het anatoom-pathologisch onderzoek gekend zijn.


Dit komt omdat de anatoom-pathologische informatie verstrekt na de evaluatie van het mastectomie weefsel en de lymfeklieren mee zal bepalen of bestraling nodig is


Voor patiënten met een tissue expander (ballon onder de huid om deze op te rekken) en borstprothese, zal de bestraling een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de borsthuid met meer kans op complicaties tot gevolg.


Voor patiënten met een reconstructie met eigen weefsels, zal bestraling de kwaliteit van de huid en vetweefsels eveneens aantasten en verhoogt het risico van weefselnecrose binnen de flap zienderogen.


Latere reconstructie en radiotherapie


Bestraling is een goede reden om de borstreconstructie uit te stellen tot in tweede tijd,  Dit voorkomt slechte wondgenezing en de risico’s op wondinfecties.


Deze risico's in combinatie met de verhoogde kans op kapselvorming, maakt dat het gebruik van een implantaat bij de reconstructie niet aangewezen is.


Een eigenweefselflap zoals een TRAM flap of een micro-vasculaire vrije flap is dan een veel betere keuze. .


 

Onze sponsors