Nood aan een babbel, bel of mail ons!  secretariaat@neo-ma.be
BELANRIJK!! Ben je lid en heb je een nieuw adres of e-mail laat het ons weten!

Woensdag 15 mei 2024 'Van Borstkanker naar Anker van Kracht'
Woensdag 22 mei 2024 samen naar de film

UZ leuven is gestart met :"Borstkanker-hoogrisico-raaplegingen",meer info www.uzleuven.be/raaplegingen/borstkanker-hoogrisico-raadpleging


Bij een gift van € 40 of meer dient u op de overschrijving uw rijksregisternummer te vermelden. Zonder dit nummer kunnen wij u geen fiscaal attest bezorgen. Dank voor uw begrip.

 

!

 

 

Soorten Mastectomie

 

Naast het type van borstreconstructie zijn de vormgeving van de mastectomie en de kennis en kunde van de chirurg belangrijke factoren voor het uiteindelijke esthetisch resultaat van de gereconstrueerde borst.

 

 

Eenvoudige mastectomie (totale mastectomie)

 

 

Bij deze procedure wordt al het borstweefsel inclusief de overliggende huid verwijderd, maar blijft de oksel inhoud ongestoord. Soms wordt de "schildwachtklier of sentinel klier" (de eerste okselklier waarlangs uitzaaiingen van kankercellen zouden passeren) verwijderd. Deze operatie wordt soms unilateraal (een zijde) of bilateraal (beide borsten) uitgevoerd. Het verblijf na een simpele amputatie is vaak vrij kort. Meestal wordt yijdens de operatie een drain ingebracht in de borst en wordt deze bevestigd aan een klein afzuigapparaat om onderhuids vocht te verwijderen. Deze drains worden meestal verwijderd na enkele dagen, als de hoeveelheid afgevoerd vocht zakt onder de 20-30 ml per dag.

 

 

Gemodificeerde radicale mastectomie: Het geheel van borstklierweefsel + huid wordt verwijderd in combinatie met een oksel-uitruiming (vetweefsel + lymfeklieren). In tegenstelling tot een radicale mastectomie worden bij de gemodificeerde versie de onderliggende borstspieren gespaard.

 

 

Radicale mastectomie (Halsted mastectomie)

 

 

Deze ingreep werd voor het eerst uitgevoerd in 1882. Bij een radicale amputatie wordt de gehele borst samen met de grote en kleine borstspieren verwijderd. Bovendien doet men ook een totale okselklier-uitruiming. De procedure veroorzaakt meer ontsierende littekens en restletsels dan een gemodificeerde radicale mastectomie. Het is een ingrijpende procedure die meestal geen extra overlevingsvoordeel biedt. Deze operatie is nu gereserveerd voor tumoren waarbij de pectoralis major of grote borstspier is betrokken of een recidief van borstkanker met aantasting van de borstwand.

 

 

De bestaande cup grootte, de huidkwaliteit, de symmetrie van de beide borsten, de gewenste borstomvang, de locatie van de tumor of vooraf bestaande littekens beïnvloeden de chirurgische aanpak voor iedere patiënt.

 

 

Huid-sparende borstamputatie

 

 

Bij een huid-sparende amputatie wordt al het borstklierweefsel weggenomen en blijft de overliggende huid intact, zodat een tissue expander of een prothese kan worden geplaatst. Een tissue expander is een tijdelijk ballonnetje dat regelmatig met vocht wordt bijgevuld zodat de huid voldoende opgetrokken wordt om een plaatsing van een definitieve prothese mogelijk te maken.

 

 

Bij deze ingreep wordt het borstklierweefsel verwijderd door middel van een incisie rondom de tepelhof (het donkere deel rond de tepel). De tepel zelf wordt samen met het klierweefsel weggenomen. Aangezien bij dit type amputatie het grootste deel van de normale borsthuid behouden blijft, in vergelijking met een klassieke amputatie, zorgt dit voor een borstreconstructie met natuurlijke contouren en minder zichtbare littekens.

 

 

Patiënten met een borstkanker waarbij de huid betrokken is, zoals inflammatoire kanker, zijn geen goede kandidaten voor de huid-sparende borstamputaties.

 

 

Tepel-sparende borstamputatie 

 

 

Bij deze ingreep wordt het borstklierweefsel verwijderd, maar blijft de huid en ook de tepel behouden. Deze procedure werd in het verleden alleen profylactisch of bij goedaardige tumoren uitgevoerd, omwille van de mogelijkheid tot ontwikkeling van borstkanker in het resterende areolair ductaal weefsel. Recente studies suggereren dat het een oncologisch verantwoorde ingreep zou kunnen zijn bij tumoren waar geen subareolaire aantasting kan worden aangetoond. Zoals vermeld is het een studie en wordt in België tepel en tepelhof mee verwijderd.Je kan natuurlijk altijd aan je chirurg vragen of het bij u kan.

 

 

 

 

Onze sponsors